donderdag 18 juni 2020

7 Hohhot


Dag 7 Vrijdag 25 September 1987

We kunnen hier onze tanden poetsen en ons wassen voordat we in Hohhot aankomen.
Je kan natuurlijk ook nog wachten tot je in hotel bent, we kiezen voor de laatste
optie.


De badkamer


We komen vroeg aan in Hohhot met de trein en worden opgewacht door 2 personen
met een bordje met onze namen erop, we worden met een escorte naar ons Hotel
gebracht het Inner Mongolie Hotel waar we inchecken, had onze gastheer uit Bijing
allemaal nog geregeld voor ons.




Ons Hotel

Bob voor het hotel






-

De stad werd rond 1580 gesticht door Altan Khan. De Chinezen noemden de stad tot 1954 "Guisui" (歸綏 Guīsuī), een   acroniem gevormd door de eerste karakters van de stadsdelen Guihua (歸化) en Suiyuan (綏遠).
Hoewel dat nu niet meer zo duidelijk te zien is, was de stad vroeger een boeddhistisch centrum, met meer dan 50 tempels, waarvan er thans veel in puin liggen. De Dazhao-tempel (dàzhïo ??) – “zhao” is het Mongoolse woord voor tempel – werd in 1580 gebouwd en herbergt een 2,5 m hoog zilveren Boeddhabeeld, dat de derde Dalai Lama in 1586 persoonlijk kwam zegenen. Het 30.000 m² grote complex is een interessant mengsel van Tibetaanse en Han-Chinese bouwkundige tradities.



We gaan een uitstapje maken als eerste wordt het de witte pagode

-

De witte Pagode


Klein museumpje bij de witte pagode

Hierna gaat het naar de vijf Pagoden de Wu-Ta-Si Tempel

de Wu-Ta-Si Tempel




De Vijf-Pagoden-tempel (wuta sì???). Dit bouwwerk maakte oorspronkelijk deel uit van de Cideng-tempel (cídêng sì ???), die vijf pagodes had. Daarvan is in deze kleine tuin slechts één pagode bewaard gebleven, de andere hebben de tand des tijds niet doorstaan. De nog resterende pagode is 16 m hoog en wordt bekroond door vijf kleinere pagodes. In de onderkant van de pagode is de tekst van de Diamantsoetra in Tibetaans, Mongools en Chinees schrift ingegrift. In de lagen daarboven zijn in nissen meer dan duizend vergulde Boeddhabeeldjes uitgehouwen. Op de noordelijke muur is een 1,45 m lange astronomische kaart in het Mongools te zien, de enige in zijn soort.





-
Hierna gaat het naar de Zhao Jun Tomb, we hebben het maar weer druk vandaag, slapen
vannacht beslist goed.


Zhao Jun  Tomb
Graf van Wang Zhaojun een prinses uit de Tangdynastie die door haar familie
gedwongen werd de Koning van Mongolie te trouwen om de relatie tussen de twee volkeren
te verbeteren







Ca. 9 km ten zuiden van Hohhot ligt het 30 m hoge Graf van Wang -Zhaojun (zhïojùn mù???). Wang Zhaojun was een hofdame tijdens de Westelijke Han-dynastie, die vermaard was om haar uitzonderlijke schoonheid en intelligentie. Wang Zhaojun was geen echte concubine; ze was eerder een van de vele vrouwen die kandidaat-concubine waren. Deze vrouwen leidden een saai leven in het paleis, in afwachting of de keizer hen zou kiezen als aanwinst voor zijn keizerlijke slaapkamer. Toen een aanvoerder van de noordelijke Xiongnu om een Han-prinses als vrouw vroeg, besloot de keizer Wang Zhaojun uit te huwelijken. Pas tijdens het bruiloftsbanket ontdekte hij tot zijn grote verdriet hoe buitengewoon mooi en intelligent de jonge vrouw was die hij zojuist aan een andere man ten huwelijk had gegeven. Later ontdekte hij dat de hofschilder haar met opzet lelijk had afgebeeld omdat het rechtschapen meisje had geweigerd hem om te kopen. De begaafde bruid was nu niet langer aan het paleis gekluisterd en speelde een belangrijke rol in het bewaren van de vrede tussen de Han-dynastie en de noordelijke stammen. Haar grafheuvel, die overdekt is met bomen en gras, draagt de bijnaam “het Groene Graf” (qîng zhong ??), omdat het gras op de heuvel groen zou blijven als al het andere gras met de komst van het koude weer verdort.




Straatbeeld in Hohhot





-
Morgen maken we een uitstapje naar Xilamuren


Kaartje Hohhot naar Xilamuren ongeveer 100 kilometer




-




-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten